Eerste dag in NZ
Door: Bo
06 Februari 2006 | Nieuw Zeeland, Dunedin
Jaja ik ben veilig aangekomen aan de andere kant van de wereld. Na meer dan 24 uur vliegen die eigenlijk best snel voorbij gingen kwam ik aan in Christchurch. Omdat Simon Broekhuizen (zoon van Aaltje en Gijs waar ik de komende twee maanden verblijf) een mtb wedstrijd had in Chch kon hij mij ’s middags mooi ophalen zodat ik niet met de bus naar het zuiden hoefde. Hij was alleen pas om 6 uur klaar en ik kwam om 1 uur aan, dus ik had nog mooi even te tijd om Chch te bekijken en op mijn gemak een kopje koffie te drinken. Het centrum was niet veel bijzonders dus ben ik naar een museum over de streek gegaan. Hier was een expositie ingericht over antarctica expedities waar tot mijn verbazing een Massey Ferguson 35 te zien was, die uiteraard op foto is vastgelegd. Simon was op tijd op de afgesproken plaats en we herkenden elkaar meteen. We vertrokken meteen in zijn prachtige gele mitsubishi mirage (jaja).. Omdat Simon moe was heb ik het grootste deel van de 6 uur durende rit gereden, wel even wennen aan de andere kant van de weg in een auto met het stuur aan de ‘verkeerde’ kant maar het ging best... Om 1 uur ’s nachts waren we thuis en best moe dus meteen gaan slapen... Simon woont een paar huizen verder dan zijn ouders in een oud hutje, hier zal ik zolang hij er nog is ook slapen. Vrijdag vertrekt hij weer naar school en trek ik bij Aaltje en Gijs in. Donderdag vertrekken de ouders van Gijs weer naar Nederland en is er weer een kamer vrij.
Vandaag heb ik het hele bedrijf gezien tijdens een rondleiding van Simon, uiteraard per quads (450cc honda), naast de pick-up een eerste levensbehoefte van de Nieuw Zeelandse boer. Het bedrijf beslaat 170 hectare waarvan het grootste deel grasland is. De 400 koeien en 130 stuks jongvee zijn altijd buiten en krijgen ongeveer 3 keer per dag een nieuw stuk weiland om af te grazen. Bijvoeren wordt niet gedaan. De koeien geven hier een stuk minder melk dan in Nederland, maar ongeveer 4000 kg/jaar. Daar staat tegenover dat er nauwelijks kosten voor voer en huisvesting zijn. De kern van het bedrijf is de melkstal, een carousel met 44 plaatsen waarbij de spenen automatisch worden afgehaald. Mooi om te zien hoe snel het gaat. Na de lunch was het tijd om aan het werk te gaan. Eerst met Gijs samen het jongvee verplaatst naar een andere wei en daarna in mijn eentje de koeien naar de melkstal gebracht, alles met de quad natuurlijk! Ik wordt er al handig mee en ga de bochten al driftend door haha. Daarna nog het gazon gemaaid met de John Deere tuintrekker en de melkstal schoon gespoten. Na het avondeten met Gijs nog de koeien verplaatst, nu niet met de quad maar met de ‘Ute’ ofwel pick-up. Er is genoeg te doen op de boerderij en ik hoef me de komende maanden niet te vervelen. ’s Avonds ook nog even met een echtpaar uit Ede zitten praten die al veel door NZ gereisd hebben, ze zouden de mooiste plekjes even op een rijtje zetten zodat ik als ik hier straks ga rondreizen een beetje weet waar ik moet zijn. Owja: het is hier erg mooi weer, ondanks dat ik met had ingesmeerd met factor 30 en de hele dat een pet op had ben ik toch een beetje verbrand... Nou ik denk dat jullie nu wel een beeld hebben van wat ik tot nu toe gedaan heb dus ik ga stoppen en de quad pakken om naar mijn bedje te gaan!
06 Februari 2006 - 15:17
Tiny:
Leuk om zo je belevenissen te kunnen volgen Bo. Ik denk dat ik zelfs Jojanneke vader achter de p.c. kan krijgen als hij al je "boerenactiviteiten" kan volgen. Groeten en alle goeds, Tiny