van dairy naar cane
Door: Bo
06 April 2006 | Australië, Bundaberg
Afgelopen maandag heb ik het mooie Nieuw Zeeland (tijdelijk) verruild voor het tot nu toe eveneens mooie Australie. Mijn hoofdreisdoel in Australie is Bundaberg (Bundy zoals ze het hier noemen) alwaar ik de familie Hooijer een bezoekje breng. Maandag kwam ik 's ochtends in Sidney aan. De overgang van het mooie platteland naar de stad was echter wel erg groot, dus heb ik maar gebeld of ik wat eerder dan oorspronkelijk gepland naar Bundaberg kon komen. Dat kon gelukkig dus ben ik 's middags maar meteen op de trein gestapt naar het noorden. (al heb ik nog wel even het oprah house en de sidney harbour bridge bekenen. Na een uurtje of 24 in de trein kwam ik in Bundy aan, waar ik door Jolette, Wendy en Elany werd opgehaald. Na een kwartiertje rijden waren we op de suikerriet boerderij, 60 ha groot. Een deel van het land was de laatste jaren niet beplant. Dat kwam voor mij mooi uit want toevallig was net de loonwerker met veel machines bezig om de stukken (die eerst door Brand schoongemaakt, geploegd, gefreesd enz. waren) in te planten. Dit komt niet zo vaak voor want een suikerrietplant staat meestal een jaar of 5 voordat er weer nieuwe in gezet worden. Ik viel dus met mijn neus in de spreekwoordelijke boter. De contractors waren erg aardig en ik kreeg uitgebreide uitleg over de werking van het GPS systeem en de in Bundaberg ontwikkelde suikerriet oogstmachine. Ik mocht zelfs nog met hun 4.2 L toyota landcruiser ute een stukje rijden :) Gister heb ik met Brand's nieuwe Case al een stukje ge 'slasht' (gebloot) op de paden die tussen de cane door lopen voor de beregening. Die beregening is nog niet nodig geweest in de afgelopen tijd trouwens. Vanmorgen viel er bijna 30mm regen! Ik heb in de afgelopen dagen al heel wat opgestoken over de suikerrietteelt! De komende dagen ga ik wat Bundabergse attracties bezoeken zoals de 'world famous' Bundaberg rum fabriek, de Ginger beer fabriek en waarschijnlijk een tochtje richting Lady Musgrave Island, het Great Barrier reef. Net als in NZ vermaak ik me dus weer prima! G'day mates!
06 April 2006 - 09:48
Ess:
Mooie foto van Op. House, Bo en leuk die kaart van Ozzie erop. Maken ze dat bier ook van suikerriet of groeit er ook hop etc.
E heeft net gebeld, heeft theorie gehaald. Zoen E -
06 April 2006 - 16:16
Fritz:
Heee Bo klinkt goed hoor al die dikke machines en grootgrondbezitters.
Afgelopen weekend getraind met HP2 in Verdun Frankrijk :P f*ck dat was vet. Gaat wel goedkomen in Spanje straks !
Rustig aan daar he Bo !!
mzzl -
14 April 2006 - 18:20
MenD:
Je lijkt heel dichtbij...
leuk om de verhalen te lezen en de foto's te zien,
het ga je goed en een fijne tijd !!
Dick en Mariska