Herd testing - Reisverslag uit Wellington, Nieuw Zeeland van bovanleeuwen - WaarBenJij.nu Herd testing - Reisverslag uit Wellington, Nieuw Zeeland van bovanleeuwen - WaarBenJij.nu

Herd testing

Door: Bo

Blijf op de hoogte en volg

08 Maart 2006 | Nieuw Zeeland, Wellington

Het heeft even een tijdje geduurt voor ik weer wat van me laat horen, maar hier is weer een berichtje vanuit het verre Nieuw Zeeland.. Sinds ruim een week zijn de moeder en een tante van Aaltje hier op de boerderij. Het huis is hierdoor voortdurend gevuld met piano en fluitmuziek.. Ik heb zelfs vernomen dat er nog een cello gehuurd gaat worden.. Helaas kan ik hier niet de hele dag van genieten want er moet ook nog gewerkt worden. Afgelopen maandagmiddag en dinsdagochtend (jaja 5.15 in de melkstal)was er een 'herd test', iets wat een keer of 2-4 per jaar wordt gedaan. Hierbij wordt van elke koe een melkmonster genomen met een apparaatje dat op elke 'bale' (standplaats in de rotary melkstal) wordt geinstalleerd. Deze monsters worden geanalyseerd en hieraan is dan te zien hoeveel melk de betreffende koe gaf en met welk vet/eiwit, wat het celgetal is enz. Mijn taak bij dit gebeuren was het installeren van de monsterapparaten en vervolgens het opschrijven van het koenummer (dat ik de dag ervoor van elke koe had schoongemaakt) op het monsterflesje en dat 800 keer.. Vanochtend was de pregnancy test. Hierbij werd van elke koe gekeken of ze drachtig of gust was. Gijs was al een beetje bang omdat hij al van boeren had gehoord met een 'empty rate' van 40% Gelukkig was de uitslag heel positief, ik had uiteindelijk maar 23 guste koeien genoteerd op een totaal van 390 geteste, net geen 6 %! Ook waren er maar weinig door de stier gedekt, iets was hier in NZ belangrijk is omdat de melkfabriek 2 maanden sluit in de winter en je dus geen late kalveren wil hebben. De stemming was dus ook vrolijk vanochtend na het melken in huize Broekhuizen. Gisteren is er hier ook iets gebeurd dat je in NL niet snel zal zien: kunstmest strooien met een vliegtuig! Ook is sinds deze week zeker dat Rens mij komt vergezellen als ik de laatste 6 weken door Nieuw Zeeland ga trekken! Ik verheug me er nu al op :) Ik ga de houtkachel nog wat opstoken, want het is frisjes buiten..

• 09 Maart 2006 - 08:29

Broertje:

Hé Bo! Vet... Kunstmest met een vliegtuig :D Je hebt wel een lekker ritme zo, vroeg op etc. Ik volg je nieuws ook via Joop, dus da's wel handig haha.
    Groeten uit KWB vanaf me stage...

• 09 Maart 2006 - 14:54

Ess:

Leuk weer een bericht; muziek in huis en in de stal zo te horen! Groet ze van me. Als er een lam is mailen we. Adios

• 09 Maart 2006 - 20:00

Daphne:

Hoi Bodo!
    ziet er echt geweldig uit op de foto!! moet wel heeel veel werk zijn geweest zeg. Jaja je krijgt leuk gezeldschap over een poosie!:D
    Liefs xxx

• 09 Maart 2006 - 20:55

Kil Sr.:

Ik heb weer alles gelezen, mooie melkstal! Lijkt onze niet echt op... Groeten Kil

• 09 Maart 2006 - 22:48

Jurr:

Kunnen ze dat bijmesten niet gewoon met een BO-eing doen :P Hahah geintje.

Kalm aan daar

• 10 Maart 2006 - 18:01

Tiny:

Bo, wie neemt er nu plaats achter die piano? Ik neem aan dat jij even van die plaats weg bent gegaan om een foto te nemen, ja toch?

• 10 Maart 2006 - 21:07

Bo:

Haha ja ik was even weg achter de piano.. Nee, om een stuk te kunnen spelen moet ik heel lang oefenen, en Aaltje en haar moeder spelen het zonder het eerder gezien te hebben zo van papier en dan klinkt het nog eens geweldig ook dus ik luister wel :)

• 11 Maart 2006 - 19:27

Koos:

Jo BOer,

Ziet er goed uit daar met the plane kunstmest strooien... Heb je zelf ook nog een beetje gevlogen? De mazzel vanuit een vorstachtig HOLLAND.

Toedels!